Szám: Taxi Bamako.mp3


Köszönjük szépen minden eddigi és leendő barátunknak, akik akár a legapróbb összegekkel is, de támogatják utunkat!

Adományaitokkal nem csak csapatunkat támogatjátok! A befolyt összegek nagy részét az afrikai gyermekek számára szükséges  tanszerek, ruhák és játékok vásárlására fordítjuk, melyeket az útbaeső falvakba juttatunk el.

Opel Rupesky

ATI Dekor

Radio Plusz

Szegedi Tudomány Egyetem

SZTE TTIK HÖK

Városkép Kft.

VTV Szeged

Radio Mi

TipTop

FRT.hu

Kapitány Cukrászda

Progz.hu

Mindenki figyelmébe:

Kedden, február 24-én 18:00-kor Szegeden a Millenium Kávéház Klubhelységében beszámoló estet tartunk Afrikáról, illetve a háromhetes utunkról. Minden érdeklődőt várunk szeretettel, akit érdekel Afika mesés világa.

 

2009. február 8. Vasárnap | A 23. nap | Kommentek
Itt járnak: Visszafelé tartanak
Szerző: Kapi
Ma este 11 órakor a lányok teljes épségben megérkeztek haza, telis-tele rengeteg történettel! A kint készült képek hamarosan, az eddig elmaradt napok beszámolói pedig azután kerülnek fel, amint a lányok begépelték.

 

2009. február 7. Szombat | A 22. nap | Kommentek
Itt járnak: Visszafelé tartanak
Szerző: Anyu
Éjjel zökkenőmentesen átkompoltak Európába 4-5 Bamakós csapattal (Hegyi Viktor, Polgárőrök, 401, 81...) vacsiztak egy jót és ameddig bírták, jöttek. De a spanyol hegyekben nagyon hideg volt, eső, hó... így aludtak egy kicsit. Ma Montpellierig el akarnak jutni (1200 km - húzós lesz) Eddig minden a legnagyobb rendben velük!

 

2009. február 6. Péntek | A 21. nap | Kommentek
Itt járnak: Visszafelé tartanak
Szerző: Nimbus
14:52 A lányok és a fiúk külön jönnek, a csajok kissé lemaradva, de igyekeznek a ma esti (6 órás) kompot elérni, és legkésőbb hétfő estig haza kell érniük, mert 10-én meg kell jelenniük a Fábry Show felvételén. Nyomják a gázt, de a Combo tűri, eddig az egész úton jól viselte magát, csak 2 gumidefektjük volt. A beszámolókat nyilván már csak itthon töltik fel az oldalra, mert nem érnek rá útközben megállni internetkávézót keresni (pedig teli vannak olyan élménnyel, amelyeket el szeretnének mesélni). Ja! Még valamit mondtak: jövőre versenykategóriában szeretnének indulni! :-)

 

2009. január 31. Szombat | A 15. nap | Kommentek
Itt járnak: Mali
Szerző: Gyöngyi & Dóri
Célba értünk! :)
Készülődünk, megyünk az esti díjkiosztó bamakos bulira.
Holnap bepótoljuk az elmúlt 5 nap eseményeit. Fantasztikus Bamako, már uszikáltunk a medencében is, napoztunk a pálmafák alatt és végre étteremben ettünk meleg ételt: banános halat. Nyamm... :)

 

2009. január 31. Szombat | A 15. nap | Kommentek
Itt járnak: Mali
Szerző: Keme
Az Opeles Csajok elérték Bamakót, hűséges társuk, Bamakombo másodjára is teljesítette a távot. Gratulálunk nekik!
Holnap beszámolók visszamenőleg is!

 

2009. január 30. Péntek | A 14. nap | Kommentek
Itt járnak: Mali
Szerző: Anyu
A lányok így az utolsó előtti napon egy kicsit jáccadoztak: elmentek "ofródozni" és valahogy a konvojtól lemaradtak.... Mire rájuk szakadt az est és se CB, se telefon nem működött... Így aztán a kietlen szavannán kényszerültek aludni egy szál magukban... De szerencséjükre (mint Hófehérke) belebotlottak egy mali faluba... Akik nagyon kedvesen felajánlották, hogy éjjel őrzik őket, hogy ne legyen semmi baj... És állítólag nem lett semmi baj... :)

 

2009. január 26. Hétfő | A 10. nap | Kommentek
Itt járnak: Mauritánia
Szerző: Gyöngyi & Dóri
Noukachott
Ma sikerült eddig a legtovább aludni, jól kipihentük magunkat. Reggel megint halasszendót ettünk, főztünk kávét, teát, bevettük az első maláriagyógyszert, és indultunk is netkávézót keresni. Egész nap gépelünk. A ráckevei csepelesek (tűzoltókocsisok) is megérkeztek az éjjel. Dóri már pont elszundított, mikor hallotta az idős hölgy szirénáját. A srácok csak reggel vették észre, hogy elhagyták tegnap az egyik gumijukat a tetőről. Képzelem milyet nézhetett a mögöttük jövő ugyanis megpróbáltak lemenni a B2 Beachre.
A mentősök is megérkeztek Fábry Sanyival együtt.
Most inkább megyünk fürdeni az óceánpartra, hehe.

 

2009. január 25. Vasárnap | A 9. nap | Kommentek
Itt járnak: Mauritánia
Szerző:Gyöngyi & Dóri
Nouadhibou - B2 beach helyett Noukachott
Gyöngyi: Hatig sikerült ma is aludni. Felkeltem, bementem zuhanyozni, és láss csodát volt melegvíz, ugyanis reggel jöttem rá, hogy ezek az oktondi mauritán vízszerelők fordítva rakták fel a csapok gombjait, így a piros volt a hideg, a kék pedig a meleg víz, de csak a tusolóban, a mosdóban nem. Tegnap senkinek nem jutott volna ez az eszébe, lefürdött mindenki hideggel. Nyolckor el is indultunk egy kávé és vajmi kevés reggeli után. Pontosabban indultunk volna, előtte jól lehúzták az összes bamakóst, erre-arra hivatkozva, mi megúsztuk, csak húsz Eurót perkáltunk a kempingért. Nagyon szép karkötőket, nyakláncokat lehetett kapni, jó drágán.

Dóri: Végre kijutottunk Nouadhibouból, mire végre 4 nap után Gyöngyi úgy érezte, már nem bírja tovább, és felavatja a gyér növényzettel rendelkező szavannát. Épp befejezte a műveletet, mikor az egész tábor elhúzott mellettünk.

Gyöngyi: Huh. De legalább nem látták a popómat, mint Dóri pár nappal ezelőtti pisis ügyleteinél. Szegénynek mindig sikerült úgy időzítenie, hogy 10-20 autó mozizhasson. A nemzeti park bejáratánál akkora homokátfúvások voltak az úton, hogy nem hogy a B2 Beachig, de a halászfaluig sem jutottuk volna. Itt láttuk az öreg Kacsát (Citroënes csapat) repülni. Úgy döntöttünk, a sok ásás helyett megyünk bulizni Noukachottba. Nem bántuk meg a dolgot, mert később nagyon sokan elakadtak, és visszafordultak, főleg hogy már idő sem sok volt a dagály miatt. Hotel Sabhaban találtunk más csapatokat is, akik nagyon kedvesen megengedték, hogy lezuhanyozzunk, főzőcskézzünk a foglalt apartmanjukban, még egy szobát is felajánlottak, de mi inkább a kocsiban aludtunk ma is; mint eddig. Korán lefeküdtünk, Dórinak ez volt az „esteelájulós” napja

 

2009. január 24. Szombat | A 8. nap | Kommentek
Itt járnak: Marokkó, Mauritánia
Szerző:Gyöngyi & Dóri
Tropic of cancer - Nouadhibou
Elindultunk a mauritán határ felé.

Dóri: Perpillanat Gyöngyi bal lábbal nyomja a gázt; közben az ablakra szereli asálát napellenzőnek, én fogom a kormányt, közben almát törlök; hogy tudjunk enni.
Délután szundítottam egy csöppet, arra keltem, hogy a mauritán határon vagyunk, és ki kell dugnom a fejem a dobozból, hogy lássa a határőr, hogy én is itt vagyok. Gyöngyi mesélte, hogy mikor vezetett, egyszer csak azt vette észre, hogy az út egy benzinkútba megy bele. Mivel sok autó gyűlt össze, rájött, hogy ez a határ, bár a külleme nem erre mutat.
Most állunk a sorban tűző napon. Végre meleg van, 31,5°C. Hűsítő szél fújdogál. Vigyázni kell, nehogy napszúrást kapjunk. Az ellenőrzés még most jön. Reméljük a sör meg a pálinka megmarad. Ráadásul a Discovery Fever csapat pálinka adagja is nálunk maradt. A sorban több norvey-ghambia feliratú járművet láttunk, valszeg lekoppintották a B2-t. Most megy el mellettem egy csuhás emberke, aki a fehér-arany (nem fehérarany :P) ruháját pilóta napszemcsivel dobta fel. Menő. A motorosok kitartását csodálom; eddig szétfagytak most meg folyik róluk a víz.
Nagyon sok a légy és a francia turista (terepjáróval és lakóautóval). Sokhelyütt irtózatos dögszag terjeng az út szélén.
A budik átmentek olyan minőségbe, amit jóérzésű európai ember lelke már nemigen tud elviselni, marad a természet lágy öle. Ha valamelyik csapat messzebb áll meg útközben, mint az út széle, akkor nem segítségre vár, tovább kell hajtani, ez az íratlan szabály. A pisi kivitelezése kicsit nehézkes, sehol egy bokor vagy valami jó menedék, csak a sík szavanna. Gyöngyi eltűnt a papírokkal már vagy fél órája, remélem nem adták el pár tevéért. Búza Sanyiék, Spencerék lemaradtak valahol, így most más csapatok körében várakozunk.
Kezdek kajás lenni, pedig Gyöngyi királyi reggelit rittyentett egy halkonzervből (amit nem öntött ki, mint ahogy én mindent) és helyi kerek kenyérből, félbevágva gyrosnak. 5 órába telt, míg kiléptünk Marokkóból és beléptünk Mauritániába. A senkiföldjén nem vártunk be senkit, persze rossz irányba mentünk, egyébkent az egész egy útvesztő volt. Az aknamező szélén megvolt az első „elásódásunk” és ennek következményeként lapátolásunk is. Homokoztunk egy jó nagy homokozóban, mint a gyerekek, kilapátoltuk a kocsi alól a homokot, mire megérkezett a felmentő sereg, és kihúzott minket négy összekötött vonókötéllel. Köszönet a motorosoknak a kocsitolásért és a csömöri csapatnak a kihúzásért!

Gyöngyi: Juhú, szóval kiszabadultunk, eddigre beértek az ismerős csapatok is. A sikeres határátlépés után ismét halas gyrost toltunk, olyan halkonzervből, amit konzervnyitóval való kibontás közben Dóri sikeresen pofára ejtett a homokba. (Aki tudja melyik a halkonzerv „pofája” írja be a fórumba. A leggyorsabb megfejtők között kisorsolunk kétvödörnyi szaharai homokot – Keme)

Dóri: Megérkeztünk Nouadhibouba, ahol az első körforgalomban egy kecske caflatatott át előttünk. A szállás ma egy kemping volt, ahol meg a fiúk jóvoltából zuhanyzó és ágy is várt minket. Gyöngyi végre 5 nap után letusolt, persze hideg vízben. Hamar lefeküdt mindenki, mert a mai nap kicsit fárasztó volt.

 

2009. január 24. Szombat | A 8. nap | Kommentek
Itt járnak: Marokkó, Mauritánia
Szerző: Keme

Délután 5 óra körül:
Jelentkeztek a csajok, Marokkó határához közeledve adtak hírt magukról. Terveik szerint este 7-8 körül már Mauritániában lesznek, ahol katonák fognak vigyázni rájuk és a többi bamakósra. Mauritániával kapcsolatban meg kell említeni az aknaveszélyt, de csak, hogy színesebb legyen a blog, mert tudvalevő, hogy a kijelölt útvonalakon nem történhet baj, a csajok pedig nem állnak neki Aknakeresőt játszani, hacsak nem találnak egy internetkávézót valamelyik katonai támaszpont mellett… de akkor meg inkább a híradást javasoljuk nekik a fölös idő eltöltésére.

 

2009. január 23. Péntek | A 7. nap | Kommentek
Itt járnak: Marokkó
Szerző: Gyöngyi & Dóri

13°C. Planet Tatooine-Tropic of Cancer
Gyöngyi: Megkezdtük 7. napunkat is, a reggel nyűgös volt, nekem talán az eddigi legnyűgösebb. Nagyon szerettem volna pisilni, de a sivatagban nehéz illemhelyet találni. Aztán Tatooinetől kb. 1 km-re a Bamakombo szélesre tárt ajtajának takarásában ráleltünk az ideális mobilvécére. Később a fogmosást is sikerült letudnunk, amit a többiek kifelé jövet le is fotóztak. Visszaindultunk Tan Tan felé, és úgy Layounneba. Az óceán mellett mentünk folyamatosan, meg is álltunk egy helyen fényképészkedni, majd cseréltünk. Hátrafeküdtem aludni, mert igencsak kezdtem rosszul lenni, a hányinger kerülgetett és a fejem szét akart szakadni. Míg aludtam, Dóri sikeresen eltévedt egy faluban, egyszer csak hallom: „Gyöngyi, Gyöngyi eltévedtünk…”, én pedig, mint a legtapasztaltabb mitfahrerek egyike javasoltam neki, hogy próbáljon visszamenni oda, ahonnan eltévedtünk, de nem tudtam még előre jönni a dobozból, így hát aludtam tovább.

Dóri: Egy kisebb kikötőfalu volt ez, körbekerítve betonfallal. Kanyarogtunk egy keveset, a kis utcákon. Csak lépésben lehetett haladni, akkora volt a szemét. Éppen ki akartunk kanyarodni a következő útra, amikor elsuhantak előttünk  az ismerős csapatok, akikkel a Tatooine-n is egy helyen aludtunk (Spencerék, Búza Sanyiék, Monobau, Emilék)

Layounnera visszatérve, mikor a város bejáratához értünk valami irdatlan büdös dögszag csapta meg az orrunkat, és ez nem volt másképp a  városban sem. Mindenhol szemét és kosz. A város kapujánál egyenruhás rendőrök, kérik a fiche-t (szerk.:papír a csajok adatairól), persze fogalmunk sincs hova tettük, csak 3db van elöl, épp elég lesz befelé.

Mai szerencsesütik:
Dóri: „A siker soha nem egyenlő a kényelemmel, a kettő összeférhetetlen.
Gyöngyi: „Ha egy zöld ágat tartasz a szívedben, előbb-utóbb rászáll egy énekesmadár.”
(Van egy olyan érzésem, hogy ezt csak azért ejtik meg a beszámolóban, hogy mindenki lássa, milyen haszontalanságokkal láttuk el őket. – Keme)

A mai látványosságok, amiket az itiner ajánl: egy hajóroncs az óceánparton és egy termálvíz, ami a földből tör fel (megj.1: hát igen, végülis honnan törne fel a termálvíz), és valami néni nyitogatja, a lényeg, hogy meleg és tisztít (megj2:lehet felírni a kisokosba: a termálvíz nemcsak a földből tör fel, még meleg is :P). A hajóroncshoz nem engedtek le a rendőrök, mint kesőbb megtudtuk, más csapatok már korábban elakadtak a homokban, így csak nagyon messziről láthattuk. A fürdést Pasákék, és Spencerék megoldották az út mellett az óceanparton, egy vizeskannával összekötött slaggal. Mi inkább kihagytuk a dolgot, bár hozzá kell tenni, nem csak a hideg szél miatt...

Toltuk tovább egyedül, a következő katonai ellenőrző pontnál, meg mindig nincs fiche-nk. Tuti hazafelé Spanyolban találjuk meg a kocsiban. A „rendőrbácsik” nagyon barátságosak voltak, még email címet is cseréltünk, így gyorsabban elengedtek. A további útszakaszon Dakhla határáig, egyedül mentünk. A napnyugtát vártam már, hogy milyen lehet ennyire sík terepen. Hát el is jött, az út természetesen a lemenő nap felé tartott, így tényleg semmit sem lehetett látni belőle. Izgi volt így menni 110-el, ráadásul a keréknyomok között jó mély kátyúk voltak, az út széle pedig egész csipkés és közben néha jönnek szembe a kivilágítatlan, égig pakolt kamionok, amik egyedül is alig fértek el az úton...

De amúgy tényleg jó volt. Besötétedett; úgyhogy a várva várt termálfürdőzés elmaradt, pedig már igencsak ránk férne; mivel hideg is van, maradt a törlőkendő. Dakhlába nem kell bemennünk, ugyanis egy félszigeten található. A kemping pedig azon kívül van. Megzavart az ellenőrző pont, hogy még fiche-t se kértek, véletlen elindultunk a félszigetre vezető úton, de még időben észrevettük. Ráálltunk a navigációs pont keresésére. Kicsit már ingerültek voltunk, mert köröztünk jobbra-balra, mások se tudták a vak sötétben, merre kéne menni. Kicsit eldugott helyen volt a parton a tábor. Lenn talákoztunk végre a dányi Unimogos csapattal. A táborhelyen (= sík tengerpart erős oldalszéllel) háromszögbe állt a három autó (Spencerék, Paliék; és mi), az óceán partján így kevésbé fújt a szél. Kempingeztünk, a miskolci buszból kapott isteni házikolbászból lakomáztunk, a konzerv felbontásáig el sem jutottunk.

 

2009. január 22. Csütörtök | A 6. nap | Kommentek
Itt járnak: Marokkó
Szerző: Gyöngyi & Dóri
3,5 °C. Ait Bennadou helyett Chichaoua
Itteni idő szerint 7:40. Gyöngyi szerint elaludtunk. Előrerepül az ülésbe, az alváshoz a vezetőfülkébe pakolt cuccok pedig szállnak hátra, az arcomba. Srácok (Bud Spencerék) már fent vannak.  Reggelizésre invitálnak bennünket a többi csapathoz, Gyöngyi azonban nem enged a reggeli kötelező hajtásból, pont úgy, ahogy nem ehettem tegnap a többiekkel helyi fini sült husit.

„Dórika, ha a helyi kaja zavart okoz a bélműködésedben,kiraklak!” – mondta Gyöngyi majdnem ezekkel a szavakkal.

Naszóval hajtunk elsőként a gyönyörű vörös sziklás hegységben. Fantasztikus a látvány, a jómunkás ember táblán a lapátoló arc csuhában van. :)
CB-zünk, megy a buli. Jó, hogy előre elindultunk, a Combo csak óvatosan mászik a hegyre, de mi így is szeretjük. Az imént 1170 méteren voltunk. A CB hangok minősége alapján beértek a többiek. Haladunk Agadir felé. Az út szélén öszvérek, szamarak, hátukon Jedi-lovagok. Fénykardjuk nincs, de rendesen szúrnak minket a színes külföldi autókkal. Kávézók az út szélén. Olyan retkesek, hogy rókázni sem mernék ott, nemhogy kávézni. Az imént 50-nel előztünk ki egy teherautónak csúfolt járművet. Folyamatosan építik az autópályát és az utakat. Gyöngyinek felhívom a figyelmét, össze-vissza kanyar, de ő végigelőz egy 10 darabos kamionsort a kanyarig. No para. A gyerekek útszéli gazokat árulnak. Megérkeztünk Tan Tanba, itt sikerült internetet találni. Mára ennyi.

 

2009. január 21. Szerda | Az 5. nap | Kommentek
Itt járnak: Marokkó
Szerző: Keme
21:31
Dóri egysorosa szerint Chichaouaban táboroznak a többi csapattal, továbbá kéretik nem aggódni, a holnapi kirándulós nap lesz. Reméljük valóban így fog történni ;)

 

2009. január 20. Kedd | A 4. nap | Kommentek
Itt járnak: Spanyolország, Marokkó (Térkép)
Szerző: Gyöngyi & Dóri

Megérkeztünk Rabatba! BudSpenserék jóvoltából küldhetünk üzenetet nektek. Sajnos csak annyi időm van, hogy gyorsba begépeljem az eddig történteket, mindenkit egyszerre üdvözlünk, és köszi a soksok üzenetet és szurkolást, nagyon jól esik, hogy ennyien gondoltok ránk!! (Görgessetek le az első két nap eseményeihez, az írásokat ott találjátok. -Kapi)

 

2009. január 20. Kedd | A 4. nap | Kommentek
Itt járnak: Spanyolország, Marokkó (Térkép)
Szerző: Anyu

09:30 Hívtam a lányokat! 6.30-kor indultak Murciából. Gyöngyike éppen még pizsamában vezet, Dorottya aludt, egészen addig, míg mi fel nem beszéltük. Álmosan elmondta milyen színeset álmodott éppen egy Mikulás ruhában érkező motorosról... (Manapság a "hercegek" nem fehér lovon érkeznek.) Ma egészen biztos, hogy a délutánt komponállással töltik. Találkoznak a G'Roby Unimog Teammel és együtt kompolnak át Afrikába. Kérik a rádiósokat, ha interjúzni szeretnének, most tegyék meg, mert Afrikában nem mindenhol jó már a térerő, nehezebben lesznek elérhetőek!

19:33 Hívtam őket: hááát, nagyon rosszul voltak a kompon... de végül sikeresen partra szálltak. A vámosok mindenkit megvágtak, de a mi lányaink nem engedtek a 48 Euroból! Ők abszolút nem értettek éppen akkor semmilyen nyelven, így azt se értették, hogy papírt meg pénzt kérnek tőlük... Megúszták egy fillér nélkül! Pedig ez szinte lehetetlen!

Vígan pöfögnek 2 mentő és egy kisbusz társaságában Tangerből Casablancaba. Úúúgy sajnáljuk őket! Most éppen Casablanca egyik kávézójába igyexenek, ahol van internet! Ott a többi Bamakossal buliznak... és ...hátha írnak nekünk is.

Update:
-
A lányok írtak nekünk, nem is keveset. Tekerjetek vissza az első és a második nap eseményeihez!
- Felkerült az elsőnapi bejegyzéshez a Járműszépségverseny által készített interjú.

 

2009. január 19. Hétfő | A 3. nap | Kommentek
Itt járnak: Franciaország, Spanyolország (Térkép)
Szerző: Kapi

12:43 Barcelonánál járnak, 20 fok van. Azt üzenik, hogy nagy valószínűséggel holnap tudnak már üzenni egy internetkávézóból. Epekedve várjuk, hogy leírják az eddigi történéseket vagy meghallgathassuk őket a Rádió Pluszon keresztül.

22:37 Lajbá információi szerint: jól vannak, jól haladnak, kettőre érnek oda ahova kell (Almériába). Az út szuper, a kocsi szuper, a kamionos zuhanyzó szuper.

Update: felkerült a Gyöngyivel készült január 15-i Klub Rádió interjú, ami a Reggeli Gyors adásában ment le. Viszont jelezték egyesek, hogy a lányok ma a Fókuszban is voltak. A Galéria Sajtó menüponjában megnézhetitek és meghallgathatjátok mindkettőt.

Update 2: az Opeles Csajok főtámogatója az Opel Rupesky (Szeged) remek összefoglalócikket jelentetett meg honlapján, olvassátok el, nagyon jól sikerült! Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy a rajt után is figyelemmel kísérik a lányok útját, és folyamatos támogatásukról adnak tanúbizonyságot minden tekintetben. Üdvözletüket küldik a lányok és az itthoniak is az Opel Rupesky egész csapatának!

 

2009. január 18. Vasárnap | A 2. nap | Kommentek
Itt járnak: Olaszország, Franciaország (Térkép)
Szerző: Gyöngyi & Dóri

8:30 Padova, szakadó eső, 5,5 fok. Elindultunk. Keressük a Saint Antonio templomot. Meg is találtuk, kisebb városnézést tartottunk és ittunk egy jó olasz kávét is. Ez után célba vettük Monte Carlot, és ráálltunk az olasz autópályákra. Itt nem sok érdekes történt egy jó darabig, kivéve perpill, épp egy autópálya melletti futóversenyt láthatunk. Ma találkoztunk megint a pályán más bamakós autóval. Mivel nem láttunk rajta rajtszámot, azt gondoljuk, elsősegélyes autó lehetett. Az eső sajnos még mindig esik (bár szerencsére arra az egy órára, mikor várost néztünk, elállt). A cuccainkat még mindig nem volt idő szortírozni, és plafonig van pakolva a kocsi. A mama által készített útravaló sültoldalas kacsingat a hátsó ablakból.

Közben elhaladunk még egy bamakós autó mellett, később egy B2-s Hummer mellett. Megint megyünk a semmibe, ugyanis köd van amerre a szem ellát, vagyis mindenhol, mert semmit nem látunk, az A21-en megyünk, még mindig olaszba, és megint szakad az eső.

Úton Genova felé megálltunk tankolni. /Bejegyzés: "Kittí, megy a kedvenc számod!/ A kutas emberke folyamatosan hadovált nekünk olaszul, nem zavarta, hogy nem értjük. :) Annyit sikerült kivenni, hogy a Williams Clio szervizese az olasz rallybajnokságban, és szívesen megreparálja az autónkat, ha bármi gáz van, de mi mondtuk neki, hogy Szegeden jól felkészítették az útra. :) Még elmagyaráztuk kézzel-lábbal, hogy merre tartunk, majd ürítettük szemetesünket, és siettünk tovább.

Rádiót hallgatva nyugodtan haladunk a ködben Genova felé az autópályán, egyszer csak hirtelen felkiált Dóri: "Akutyafáját Gyöngyi, van nálad hálózsák?"

Még mindig Genova felé tarunk, mikor megláttunk egy bamakós csapatot régi Citroennel. Nagyon örülünk nekik, integetünk, dudálunk, fotózzuk őket az ablakból, miközben egyre távolodnak. Rálesünk a GPS-re és megköszönjük Kemének a mai napi sütis üzenetünket: "Lehet, hogy mégis balra kellett volna fordulni?". Aztán annyira nem bántuk meg, hogy nem arra mentünk, amerre kellett volna, erre sem sokkal hosszabb az út, és nagyon szép helyeken jártunk, amihez Gyöngyi mai napi sütije kapcsolódik: "Soha ne értékeld a hegy magasságát, mielőtt felérnél a csúcsra, csak az után fogod látni, hogy milyen alacsony volt: ott van a talpad alatt." (Dag Hammarskjold)

Olaszban sikerült nagyon rossz minőségű benzint tankolni, alig ment fel a hegyre a Combo. Genova után Monaconak vettük az irányt, Dori szundított egy órát, mialatt a kanyargós úton toltam neki erős szélben, elhaladva ismét a Trabis csapat mellett. Mikor felébredt már Montecarlo határában voltunk. A kilátónál megálltunk, magunkat fényképeztük, a háttérben a mesés autók városa, mikor elhajtott mellettünk egy bamakós csapat, aki épp a sajtósokat vitte, akik stoppolnak Bamakoig, természetesen kamerázták, ahogy fényképezkedünk. (lol) Tettünk egy tiszteletkört a városban, majd beparkoltunk a kaszinó elé a Comboval. :)

Dóri nagy szívfájdalma, hogy nem látta az épp a környéken folyó IRC-t. Így megnéztük még a kikötőt az autóból, majd siettünk, hogy körbenézzünk Marseille-ben, mert ott még egyikőnk sem járt. Marseille megközelítése egy kicsit kacifántosra sikeredett, valszeg kicsit előbb jöttünk le az autópályáról, mint kellett volna, így túrázhattunk egy karikát a hegyekben, tök sötétben, ilyen kanyargós utak még Raurisban sincsenek. (Ja, és a francia sofőrök nem teljesen normálisak, azt hiszik, ők itt a sumaherek.) Marseillebe beérve rögtön megtaláltuk a gettót, mindenhol sötét kinézetű, kétes külsejű embert lehetett látni.

Dóri: Gyöngyi minden áron a partot szerette volna megnézni, de ez sajnos nem sikerült, mert dokkokhoz érkeztünk, ott egy autó ránk tapadt, és vészvillogóval követett egy jó darabon, elég feltűnően. Egy idő után kellemetlennek éreztük a társaságát, a sok kis utcán sikerült lerázni.

Igencsak fogytán volt a benzinünk, GPS-be beütöttük, hogy keressen benzinkutat, de sehogy sem sikerült megközelíteni a töltőállomást, mert mindenhonnan behajtani tilos volt, így másikat kellett keresni. Beálltunk a kútra, és mint ahogy olaszban szokás, éjszaka pénzt kell bedobni, viszont itt csak kártyával lehetett fizetni, de pechünkre a mi kártyánkat nem fogadta el. Dori megkérdezett egy ott tankoló motorost, aki felvilágosított minket, hogy Marseilleben este 10 után csak kártyával lehet tankolni.

Elfáradtunk, folyt. köv. valamikor. :)
Sziasztok!

 

2009. január 18. Vasárnap | A 2. nap | Kommentek
Itt járnak: Olaszország, Franciaország (Térkép)
Szerző: Anyu

08:56 Remekül aludtak Padovában. Éppen a Szt. Antal templomhoz indultak, mikor beszéltünk. Innen a Mantovai Zenekar és a Pármai Kolostor érintésével Genovánál érik el a tengert.
És jön a csodálatos Riviéra! Beugranak Monte Carloban a Casinoba. Aztán San Remo, Nizza, majd integetnek a sztároknak Cannesban...és Marseilles kikötőjében levegőznek egyet. Állításuk szerint -márpedig akkor biztos úgy is lesz- Montpelliertben alszanak. Hát, nem semmi...!

23:07 A lányok 50 km-re vannak az alvóhelyüktől. Várost néztek Marseilles-ban, kellemesen autóznak.

Update: a lányok benne voltak a mai Blikkben, megtekinthetitek a Galéria Sajtó menüponjában. Ha pedig lejjeb tekertek kicsit a tegnapi bejegyzéshez, Nimbus készített egy remek összefoglaló videót a lányok rajtjáról; valamint most már minden blog bejegyzés fejlécében a Térkép gombra kattintva megnézhetitek, merre mentek az adott napon.

 

2009. január 17. Szombat | Az 1. nap | Kommentek
Itt járnak: Magyarország, Szlovénia, Olaszország (Térkép)
Szerző: Gyöngyi & Dóri

Dóri: úgy terveztem, hogy nem esek abba a hibába, hogy keveset alszom a futam előtt, úgyis be van pakolva már minden, lefekszem időben. Természetesen semmi sem alakult úgy, ahogy szerettem volna. Hajnali fél 4-ig sikerült befejezni az utolsó simításokat. A reggeli kelés kicsi kellemetlen volt ezek után. Mikorra egyáltalán a szememet sikerült kinyitni, Gyöngyi már teljes hadi felszerelésben készen állt az indulásra.

Mire nagy nehezen kiértem a felvonulási térre, nagy pakkokkal átverekednem magam a tömegen, Gyöngyi már interjút is adott a Járműszépségverseny delegációjának.

Gyöngyi: Nem is gondoltunk volna, hogy ennyi mindenki, és az ország minden tájáról érkeznek majd rokonok, barátok, ismerősök szurkolni, drukkolni, rajtoltatni minket. Mikor megindult a rajt, és elindultak az autók, mindenki izgatottan kereste az ismerős csapatokat. Mi a dányi Unimogosok előtt indulhattunk, mert olyan jófejek voltak, hogy kisebb késésünk ellenére foglaltak nekünk helyet pénteken, a téren. Köszönet mindenkinek, aki eljött, nagy boldogság volt számunkra, hogy ennyien izgulnak értünk. Rengetegen kameráztak, fényképeztek, egyetlen magyar lánycsapatként hatalmas sikert arattunk a rajt folyamán. Szuper érzés volt felállni a Bamakomboval a pódiumra onnan körbenézni a tömegen, és látni, ahogy pár pillanat erejéig miattunk ujjonganak az emberek.

Dóri: Gyöngyi kiült az ablakba integetni; miután elrajtoltunk, rángattam befelé már a Hősök tere sarkánál kétségbeesetten, kérdezve, hogy mégis merre megyünk. (Megjegyzem sikerült kijutni a városból.:)

Tele volt az autó lufikkal, még a szélvédőn az ablaktörlőlapát segítségével szó szerint integettek is a Lufikutyák. (Köszönet a lufikutyihajtogató-mestereinknek: Kemének, és Kapinak.)

Megreggeliztünk (bár már ebéd is lehetett volna) az M7-es kivezetőn, ahol nagy meglepetésünkre ajándékot is kaptunk, a haraszti srácok sütöttek nekünk szerencsesütiket, amibe útravaló jókívánságaikat, tanácsaikat rejtették. Ki is bontottunk az elsőt, rajta a következővel: "Két sört! = Deux bieres!" :)

Eztán nekivágtunk utunknak. Miután megvettük az osztrák autópálya-matricát, eldöntöttük, hogy Szlovéniának megyünk. Nem sokáig jutottunk, ugyanis beugrottunk a kanizsai bevásárlóközpontba, ahol csupa jelentéktelen dolgot vettünk, mint pl. víz, WC papír, sör.

 

2009. január 17. Szombat | Az 1. nap | Kommentek
Itt járnak: Magyarország, Szlovénia, Olaszország (Térkép)
Szerző: Kapi

Ma van az Opeles Csajok és természetesen a Budapest-Bamako futam rajtjának napja. Hosszas búcsúzkodás után, mind a lányok, mind a Discovery Fever csapat sikeresen útnak indultak. Az első megálló, mint ahogy az már hagyománnyá vált (az előző évi futam óta:), a Budaörsi Mekinél volt, ahol még a szűkebb baráti társasággal a lányok falatoztak egyet és ténylegesen búcsút intettek. Mondanunk sem kell, a kocsi tetejére kötözött héliumos lufirengeteg felét leszüreteltük még ott a parkolóban, jókat röhögve a vékony hangokon és az így énekelt nótákon. Indulás előtt átadtunk egy közös ajándékot is nekik: 30 darab szerencsesütit. Ki van számolva, minden nap megehetnek 1-1 lekváros kiflit, ami pont Bamakoba érkeztükkor fog elfogyni. Minden szerencsesüti közepében egy általunk írt kis cédula található valami jótanáccsal rajta, ami remélhetőleg majd minden alkalommal mosolyra deríti őket. A segítséget köszönjük Keme nagymamájának és ezáltal küldi üdvözletét Rita, Ádám, Bala, Höxy&Dávid, Keme, Pityu, Sütő és Kapi is! Az elsőt Gyöngyi már ott meg is ette:

Köszönjük szépen mindenkinek aki részt vett a rajtoltatáson, biztos nagy lelkierőt jelentett a lányoknak és a discovery-s fiúknak is! A lányok külön köszönik a lufik menedzselését Ildikének, nagyon szépen fel lett díszítve az autó, bár Gyöngyi azt mondta jobb lett volna, ha a lufik fel is emelik a kocsit, mert az sokkal látványosabb. :)

Mai úticéljuk Budapestről, Szlovénián keresztül Velence közelébe, Padovába vezet. Késnek, mert egy órát álltak dugóban Maribornál és mert két órát vásárolgattak még határátlépés előtt a nagykanizsai bevásárlóközpontban. :) Hajrá csajok!

A galéria új képsorozatai: Csajok rajtolnak, Rajtolás vegyesen

Nimbusnak köszönjük a remek összefoglaló videót a csajok indulásáról:

Az interjút a Járműszépségverseny-eseknek:

A rajt előtti pillanatokat pedig magamnak:

 

2009. január 16. Péntek | A 0. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Gyöngyi & Dóri

A mai nap volt a legkimerítőbb, ami a felkészülési időszakot illeti. A délelőtt folyamán befejeztük az autó felkészítését illetve bepakolását. Délben fogadtuk a fotóst itt az Üllőin, aki a szakdolgozatához merít anyagot belőlünk és a Bamakomboból. Köszönjük a megtiszteltetést és reméljük sikerülni fog neki! Ezután kiálltunk az autóval a Felvonulási térre, ahol már érkezésünkkor is sok bamakos autó díszelgett, várva a holnapi rajtot. Most is sikerült összebarátkozni újabb csapatokkal akkikel majd reményeink és a megbeszéltek szerint, együtt tudunk majd kompolni Gibraltárnál.

Manó kollégájának, Szijjártó Szilárdnak (Sziszinek) is köszönjük a benzinköltséghez való hozzájárulását valamint a Tarján és Társa Kft.-nek is a támogatásukat!

Délután búcsúbulit rendeztek a barátok és ismerősök Majosházán, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk, nagyon jólesett a sok bátorítás, de várunk titeket a rajtnál is ám holnap! Lajbának sikerült héliumos lufikat és egy hatalmas lufioroszlánt is szereznie: szerintem meg fogtok minket ismerni. A napnak még ezek után sem volt vége, este 10-kor még egy utolsó nagybevásárlás következett. Izgatottan várjuk a rajtot, reméljük, hogy minél többen eljöttök! :)

 

2009. január 16. Péntek | A 0. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Kapi

Látni nem láttuk, de sajnos többen is jelezték, hogy a ma esti Fókuszban nem hogy nem voltak benne Opeles Csajaink, de még csak nem is Budapest-Bamakóról szólt a műsor, hanem a Dakarról, azon belül is leginkább a műsorvezetőnő férjéről. Hát, ilyen ez a média. De annál is inkább tudtunk örülni annak, hogy a Délmagyar viszont remek cikket hozott le a lányokról mind nyomtatott, mind online formában, ami a Galéria Sajtó rovatában meg is tekinthető. Továbbá felkerültek a képek a sajtótájékoztatóról és a búcsúbuliról is.

Többen szóltak: igen, a képeket hamarosan lecserélem a honlapon, hogy a kocsi új designja legyen kint, de ma leginkább a lányoknak segítettem intézni utolsó teendőiket az indulás előtt, ennek ellenére remélhetőleg holnap esténél tovább már nem csúszik a dolog.

 

2009. január 15. Csütörtök | A -1. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Gyöngyi & Dóri

A Budapest-Bamako Rally ma tartotta sajtótájékoztatóját az Intercontinentalban, melyre a 10 kiválasztott csapat közé minket is beválogattak. Tíz órakor kezdődött a hotel parkolójában az autók bemutatása, melyen a Combo dicsőségesen helytállt: rengetegen megcsodálták, megnézték, fényképet, illetve filmet készítettek róla. Az autóbemutató ideje alatt, míg sokan az autónkat csodálták, odajött bemutatkozni Fábry Sándor is, aki idén egy mentőautóval indul neki a futamnak. Rövid beszélgetés még Buza Sándorral, Molnár Tiborral, Szabó G. Andrással alias Villám Gézával valamint a Travel Channel képviselőjével. Természetesen megismerkedünk sok más induló csapattal is, köztük egy nagyon kedves srácokból álló, piros, régi tűzoltóautó csapatával is Ráckevéről és a holland Travel Channel-es csapattal. Adtunk egy halom interjút is újságoknak, tévéknek, még úton Kiskunlacháza felé is telefonon faggattak minket.

Figyelem! Olvassátok mostantól a Délmagyart, mert holnaptól kezdve rendszeresen 2-3 naponta cikkeznek majd rólunk. Az első cikk a 2009. január 16-i, pénteki számban lesz olvasható. Továbbá holnap, azaz ugyanezen a napon, aki csak teheti, nézze meg az RTL Klub Fókusz című műsorát, mert ma a sajtótájékoztatón riportot, illetve kisfilmet készítettek velünk. De mától, kedves Rajongók, füleljetek és járjatok nyitott szemmel, mert bárhol és bármikor hallhattok és láthattok minket a médiában. :)

Ráckevén, Dárdai Ilditől a Fehérnemű üzlet és Ingatlan közvetítő irodában átvettük az afrikaiaknak szánt adományát, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk az ő nevükben is. Valamint köszönjük szépen Kriszta és Ati benzinköltséghez való hozzájárulásukat. Ezt követően Lacházán este fél 8-ig pakoltuk az autót, mire elkészültünk vele. Felraktuk a kerekeket, a tetőtartót, beüzemeltük a pótakkumulátort, így most mindkettő működőképes újra, beszereltük a hiányzó tárolórekeszt, de előtte még alá beraktuk a pótféltengelyt, lengéscsillapítókat, megpakoltuk a tárolórekeszeket, az autó elején lévő sorfényszórók házát lefújtuk narancssárgára, átnéztük és összekészítettük a szerszámkészletünket, felraktuk a tetőtartóra a homokdeszkát, ami majd kihúz minket a bajból, ha elakadunk a homokdűnéken, átnéztünk az autón minden apróságot. Kezünk-lábunk lefagyott a hidegtől, de az autó készen áll, már csak néhány apró dolog van hátra, és holnap délben visszük is kiállítani az autót a felvonulási térre, ahol a szombati indulásig nélkülünk tartózkodik.

Bamakombo szeretünk, kitartás, mindjárt itt a rajt! Nagyon szép lettél és reméljük, hogy csodálatos heteket tölthetünk veled és elviszel minket Bamakoba!

 

2009. január 15. Csütörtök | A -1. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Dóri

Már folyamatos a jövés-menés, izgatott készülődés a Bamakombo házatáján. Mindképt csapat tagjai pörögnek, intézkednek, és alig várják a szombati rajtot. Szurkolóink, folyamatosan halmoznak el jókívánságaikkal, hajráikkal, mindenkinek nagyon köszönjük, annak ellenére, hogy nem tudunk mindenkinek személyesen válaszolni.

Nagy várakozás előzte meg kedvenc Opelünk új küllemét, igazi versenyautó külsőt adott neki az ATI Dekor! Köszönjük srácok!!! Mikor hazavittük az autót már Szeged- Budapest között is megnéztek minket. Besoroltunk a "leggazdaságosabb" soroksári benzinkúthoz. Az utánunk érkező, kicsit már álmoskás kolléga kiszállt, elkezdett tankolni, felpillantott, rázummolt a Combora, realizálta a helyzetet, majd beszólt autója ablakán "Némmá asszony, versenyzők!" - eközben észre sem véve az előttünk hosszas de alapos tankolását befejező úriembert, aki vagy tizenkét napraforgó olajos műanyag kannát csurgatott tele, a másnap magasabb értékre emelkedő hajtóanyaggal.

Az Opel szervízben még kedd este elkészültek sztárfotóink, igyekeztünk kevésbé vicsorogni, Csabának köszönjük a türelmét. :)

Ma reggel benézünk a Bamakos sajtótájékoztatóra, mint aki annyira ráér. :) Nem értem mit rohangál itt mindenki mint a mérgezett egér... :)

 

2009. január 15. Csütörtök | A -1. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Kapi

Igen, hamarosan le lesznek cserélve a honlap képei a már új designról készített fotókkal, de jelenleg vizsgáim vannak. Köszönöm mindenki türelmét!

 

2009. január 14. Szerda | A -2. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Gyöngyi

Nagy az izgalom, hiszen már csak 2 nap van hátra a rajtig. Megkezdődtek (számomra legalábbis) az álmatlan éjszakák, rohangálás az utolsó dolgaink után és mindeközben megjegyzem: Dorottya még mindig halál nyugodt... :D (csak tudnám hogy csinálja).

Még ma is volt, aki támogatott minket, köszönet Palikának és Dodinak.
Tessék róluk példát venni, még 2 nap van a rajtig. :P

 

2009. január 13. Kedd | A -3. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Gyöngyi

Szegeden sikeresen elkészült az autó: meseszép, igazi versenyautóvá változott. Időközben kaptunk még adományként egy nagy zsák gyerekpapucsot is az afrikai gyermekeknek, és megint készültek interjúk a Rádió Pluszban, amelyek közül az egyiket már le is adták (a Galéria Sajtó rovatában meghallgathatja, aki esetleg lemaradt), a másikat pedig szombaton hallhatjátok. Tessék fülelni!

Köszönjük továbbra is a rengeteg üzenetet, segítséget és gyertek a rajtra!

 

2009. január 12. Hétfő | A -4. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Gyöngyi
Kedves Rajongók! Felreppent a hír, miszerint szmogriadó miatt elmarad a rajt, illetve egyes autók nem indulhatnak majd el. Ezúton nyugtatunk meg mindenkit, hogy a Bamakombo január 17-én reggel 9 órakor útnak fog indulni, még akkor is, ha a szmogriadó akkor is életben lesz! Páratlan számú a rendszámunk. :P

 

2009. január 12. Hétfő | A -4. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Kapi
Látványterv a Bamakombo új designjáról, ami előreláthatólag a hét elején már elkészül az ATI Dekor jóvoltából.

 

2009. január 10. Szombat | A -6. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Gyöngyi
Nagy a készülődés, folyamatosan vásároljuk a konzerveket, pakolunk az autóba, hiszen már csak egy hét van hátra a rajtig. Reményeink szerint a mai Bamakós összejövetelen sikerül majd összebarátkozni más csapatokkal is. Nézegessétek a honlapot, és ne késlekedjetek írni kommenteket a fórumba is, örömmel várunk minden hozzászólást! :)

 

2009. január 7. Szerda | A -9. nap | Kommentek
Itt járnak: Készülődés
Szerző: Kapi
Mint látjátok, elindult a Csajok honlapja is, amit ettől kezdve egyből elérhettek a bamakombo.hu/opelescsajok címen.

Blog | Csapatunk | Galéria | Útvonal | Fórum
Az oldal megtekintéséhez a Mozilla Firefox-ot ajánljuk.
Copyright 2008-2009 Bamakombo.hu | Designed by
PROGZHU
All rights reserved.